HUMAN RIGHTS FILM FESTIVAL ZAGREB 05.-10.12 RIJEKA 12.-16.12. 2011 - VideoArhiv

VideoArhiv

Udruženje građana za afirmaciju,kulture umjetnosti i komunikacije / videoarhiv@bih.net.ba

13.12.2011.

HUMAN RIGHTS FILM FESTIVAL ZAGREB 05.-10.12 RIJEKA 12.-16.12. 2011

Vijesti

Srijeda na HRFF-u uz pet raznovrsnih dokumentaraca!

Srijeda na Human Rights Film Festivalu donosi pet dokumentarnih filmova, a započinje u poslijepodnevnom terminu projekcijama naslova u sklopi programa Nepozvane slike čiji je povodom dvadesetogodišnjica djelovanja Mreže fondacija Otvoreno društvo. U 16 sati u kinu Europa bit će prikazan dokumentarni film ‘Sjećaš li se Sarajeva’ – spomenuti uradak nastao je od amaterskih video-radova u režiji autora Seada i Nihada Kreševljakovića te Nedima Alikadića. Film evocira vremena u kojima su se preplitale razne emocije: užas, patnja, humor, sve ono što se u opkoljenom gradu dodirivalo, tvoreći jedinstvenu atmosferu.

U 17 sati na rasporedu je dokumentarac ‘Esma’ redatelja Alena Drljevića koji donosi priču o ženi koja nakon nestanka supruga, pukovnika Avda Palića u Žepi 1995., započinje višegodišnju potragu za istinom koja je vodi kroz birokratske sobičke, preko masovnih grobnica do suda za ratne zločine u Haagu.

Glavni filmski program u 18 sati u kinu Europa uključuje dokumentarni film ‘Seljačka utopija’ redatelja Uruphonga Raksasada – bez propovijedanja, čak i bez direktno verbalizirane oštre kritike kakvu obilježava većina suvremenih dokumentaraca o industriji hrane, spomenuti film svojom ustrajnom staloženošću i gotovo stoičkom mirom tjera gledatelje da žale za izgubljenom povezanošću s procesom proizvodnjom hrane i zapitaju se je li zaista nužno da ih nakon izlaska iz kina dočekaju svjetla najbližeg restorana brze, genetički modificirane hrane.

U 20 sati u kinu Europa na rasporedu je film ‘Pismo ocu’ mladog I perspektivnog srpskog autora Srđana Keče – čak tri njegova dokumentarca bit će prikazana u sklopu ovoogdišnjeg HRFF-a. Riječ je o njegovom studentskom radu na britanskoj Nacionalnoj filmskoj školi u kojem preispituje individualnu odgovornost običnih ljudi zatečenih u ratu. Pokušavajući shvatiti način na koji je njegov otac izabrao umrijeti, kroz fotografije, pisma i video snimke, Keča je snimio priču o događanjima u posljednjim desetljećima 20. stoljeća na Balkanu. ‘Pismo ocu’ osvojio je nagradu u regionalnoj konurenciji na prizrenskom Dokufestu, a nedavno je prikazan u selekciji IDFA-e u Amsterdamu.

Današnji program završava filmom ‘Palazzo delle Aquille’ koji će biti prikazan u 21 sat u kinu Europa. Redatelji Stefano Savona, Alessia Porto i Ester Sparatore prate borbu dvadeset obitelji beskućnika koji na dva tjedna okupiraju gradsku vijećnicu u Palermu i zahtjevaju da im lokalna vlast osigura smještaj. Film je nagrađen za režiju na festivalu Cinéma du Réel te nagradom za ljudska prava na Buenos Aires Film Festivalu.

07.12.2011. | NATRAG


Filmovi

Sjećaš li se Sarajeva

režija: Sead & Nihad Kreševljaković i Nedim Alikadić
SRI, 07.12. 16:00 [KINO EUROPA] / UTO, 13.12. 17:00 [ART-KINO CROATIA]

godina: 2002 • zemlja: Bosna i Hercegovina • trajanje: 52’

Sjećaš li se Sarajeva je film koji su od amaterskih video-radova napravili Sead i Nihad Kreševljaković i Nedim Alikadić. Podsjećanje na vremena u kojima je osvojen ponos, u kojima su se, baš kao i u filmu, preplitale sve emocije: užas, patnja i humor, tvoreći jedinstvenu atmosferu.

http://humanrightsfestival.org/2011/11/sjecas-li-se-sarajeva/