Modul memorije: WARM CENTAR U SARAJEVU – WAR, ART, REPORTING, MEMORY - VideoArhiv

VideoArhiv

Udruženje građana za afirmaciju,kulture umjetnosti i komunikacije / videoarhiv@bih.net.ba

06.04.2012.

Modul memorije: WARM CENTAR U SARAJEVU – WAR, ART, REPORTING, MEMORY


Rezultat konferencije ratnih reportera u Sarajevu nova inicijativa

WARM CENTAR U SARAJEVU – WAR, ART, REPORTING, MEMORY

(SARAJEVO, 06. aprila, 2012) Na inicijativu Internacionalnog teatarskog festivala MESS, kulturološkog programa Modul Memorije i ratnih reportera na čelu sa Remy Ourdanom, današnja konferencija rezultirala je predstavljanjem ideje WARM Centra u Sarajevu – war (rat), art (umjetnost), repoting (izvjestavanje), memory (sjećanje). Ideja je da Sarajevo postane globalni centar ratnog izvještavanja i ratne umjetnosti, u najpozitivnijem smislu. U načelu projekat je dobio podršku Grada i Kantonalnog ministarstva kulture i sporta, dok mu predstoje faze konstituiranja fondacije, odbora I drugih aktivnosti. «Osim što je poznato kao simbol otpora, želimo da zbog ovog Centra Sarajevo bude prepoznato kao mjesto koje spaja ljude i gleda u budućnost.

 Kako ih je najavio Nihad Kreševljaković, umjetnički direktor Modula Memorije, ljudi koji su se skupa s nama borili za bolji svijet, Gary Knight i John Jones predstavili su u multimedijalnom format foto-monografiju za koju je svoje fotografije doniralo 45 ratnih fotografa, a knjiga će biti objavljena u julu 2012.

Novinar Boro Kontić govoreći o konferenciji koja je prethodila ovom okupljanju ratnih repotera naglasio je da je glavni problem propagandnog ratnog novinarstva što su dali legitimitet svakom zločinu, logoru i samoj opsadi. Novinar BBC-ja Allan Little, koji je i autor knjige «Smrt Jugoslavije» prisjetio se svojih bh. ratnih iskustava naglašavajući fascinaciju ljudima Bosne i Hercegovine koji nisu dozvolili da budu pobijeđeni. On je i otvorio pitanje da li je izvještavanje stranih reportera išta promijenilo u situaciji u našoj zemlji, podsjećajući da je situacija u Srebrenici bila alarmantna mnogo prije genocida 1995, te da se međunarodna zajednica oglušila o upozorenja.

Danis Tanović i Dino Mustafić dočarali su slikovitim epizodama šta je značilo u opsadi baviti se umjetnošću ističući kako je nužno zauzeti stav, te ponuditi svijetu istinu i realnost. «Kroz umjetnost se na najplemenitiji način možemo sjetiti teških vremena, kroz to smo naučili da budemo saosjećajniji i bolji ljudi», istakao je Mustafić napominjući da su ga ta iskustva naučila kako je etika neodvojiva od estetike.

Svojih sarajevskih iskustava prisjetili su se i Joel Brand koji je prvi put u Sarajevu nakon 20 godina, te Aida Čerkez koja od tog vremena do danas izvještava za jednu od najuglednijih svjetskih novinskih agencija – Associated Press. U okviru konferencije predstavljeni su projekti Virtuelna FAMA kolekcija, Inicijativa mladih za ljudska prava BiH, Izložba predmeta djece ubijene u opkoljenom Sarajevu kojom će biti zatvoren Modul Memorije 8.maja, te izložba Velije Hasanbegovića.

Modul Memorije 2012 se nastavlja sutra, subota, 7. aprila otvaranjem izložbe Jim Marshalla «15 godina poslije» u Sarajevskom ratnom teatru u 19 sati.

# # # k r a j # # #

Kontakt: Una Bejtović, PR manager Festivala, +387 61 190 110, press@mess.ba, www.mess.ba