FILM ‘OČIMA VOJNIKA’, HIDAJETA ŠERIĆA

(poster za film ‘Očima vojnika’ uradio je Almir Kurt)

U Meeting Pointu je jučer održana premijera  filma vojnika Prve slavne brigade Armije BiH Hidajeta Šerića. Dokumentarni film sa naslovom ‘Očima vojnika’ predstavlja vjerovatno jedan od najznačajnijih dokumentarnih filmova urađenih na temu agresije na Bosnu i Hercegovinu. To je priča čovjeka koji je imao priliku da svoj ratni put zabilježi videokamerom koju je zajedno sa puškom nosio na sva ratišta u i oko Sarajeva. Njegovo djelo je lišeno bilo kakve ideologije i predstavlja običnu priču običnog čovjeka zabilježenu u jednom neobičnom vremenu.  Hidajet Šerić, odnosno Šerkan je kao pripadnik stare antifašističke obitelji Šerića koji se generacijama bore protiv raznih oblika fašizma od samog početka agresije bio je svijestan važnosti dokumentiranja vremena u kome se našao. Kaže da su svi vojnici bili svijesni značaja kamere i da su o njoj vodili računa kao o nekom živom biću. To je zapravo priča o ljudima koje opsjednuti grad i ne poznaje. To nisu šminkeri u maskirnim uniformama koji se šepure glavnim ulicama već ljudi koji noću odlaze na prve linije obrane grada i noću se vraćaju svojim kućama. Zanimljivo je i to da je Šerkan zapravo otac Nebojše Šerića Šobe sa kojim je zajedno proveo vrijeme agresije na prvoj liniji tako da u nekoliko slika imate priliku vidjeti i našeg velikog umjetnika na bedemima odbrane.

Na premijeri filma su među mnogobrojnim gledaocima bili i akteri filma, borci i komandand Prve slavne brigade, general u penziji gospodin Jovan Divjak i mnogi drugi koji su iz kina izašli sa suzama u očima, ali istovremeno i sretni što je među borcima bila i kamera Hidajeta Šerića koja nam je u ovom izuzetnom dokumentarnom filmu sačuvala dio čistog sjećanja na stvarne ljude i heroje odbrane Sarajeva i Bosne i Hercegovine.  

Produkciju filma potpisuje pro.ba, a Vidoarhiv je imao čast makar malim dijelićem doprinjeti premijerno prikazivanje ovog filma. Film se prikazao u sklopu Messovog programa Modul Memorije 2007.

______________________

Komentari filma sa ‘blob.blogger.ba’ :

‘ Odoh, vidjeh, najezih se i jos uvijek razmisljam o scenama marsa uz Treskavicu…’ /Saudin Bećirević -‘Bore oko očiju/

‘Prejak film. Ko nije bio zazalit ce sigurno. Obavezno pogledati!!!’. /Arsen Novalija/

‘Odlican film… potresan… plakala sam…’ /čitateljka potpisana sa ‘ja'/ 

 

documentary
pored seada i nihada o meni se brinu još Stariša, alias Bob Guchone, Luka Perović, Stariša, MELINA KAMERIĆ, DMAJA (dopisnica iz Austro-ugarske monarhije),Žaklina E. KENEDY (ekspertica za Italiju i dopisnik iz Australije na privremenom radu u Sarajevu, povremeno Šoba nešto sroči svima, a mi objavimo, Blecker-Decker, nešto se jednostavno prepiše, a nešto objavi uz odobrenje eminentnih autora rasprostranjenih širom planete...

5 komentara

  1. Mozda je zanimljivo da se u sklopu dešavanja u Torinu i Sarajevu skoro istovremeno i istim povodom prikazuju filmovi Erika Gandinija Raja Sarajevo i Hidajeta Šerića ‘Očima vojnika’ u kojim se pojavljuje vojnik Armije BiH Nebojša Šeriću, čiji je Hidajet otac i čiji je rad Ikar prije par dana postavljen ispred budućeg muzeja savremene umjetnosti u sarajevu. Toliko spominjanja jednog čovjeka u danima kada se sjećamo opsade Sarajeva i odbrane od agresije definitivno nije slučajno, pogotovo ko je imao priliku vidjeti na zidu njihovog stana u Sarajevu fotografije od kojih jedna prikazuju porodicu Šerić u partizanskim uniformama u vrijeme NOB-a, a druga uslikana devedesetih također crno-bijelim filmom gdje u skoro istim pozama stoje potomci Šerića s prve fotografije – u uniformama Armije BiH.

Komentariši